Wat is het resultaat van het verwijderen van een tattoo bij een donkere huid?

Huidtherapeut Jennifer Rensen Cosmetique Totale
Jennifer Rensen
Jan 1, 2024

Er wordt nogal eens beweerd dat het laseren van tattoos bij mensen met een donkere huid lastiger is dan bij mensen met een lichtere huid. Maar is dit ook het geval? Of hoef je je nergens druk om te maken als je een donkere huid hebt en jouw tattoo wil laten verwijderen? In deze blog zullen we ingaan op het weglaseren van tattoos bij een donkere huid.

Huidbeschadiging bij tattoo laseren donkere huid

Voorheen was het vrij lastig om tattoos te verwijderen van een donkere huid. Dit kwam omdat oude tattoolasers minder goed in staat waren om onderscheid te maken tussen zwarte tattoo inkt en melanine in de huid. Dit hield kortgezegd in dat hoe donkerder je huid was, hoe lastiger het was voor de tattoolaser om een onderscheid te maken tussen de tattoo inkt en de melanine in de huid. Dit zorgde in veel gevallen voor huidverkleuringen, waar je uiteraard niet op zit te wachten. Gelukkig is de technologie de afgelopen jaren vele malen verbeterd, waardoor de kans op huidverkleuringen en/of beschadigingen een stuk kleiner is.

Picolaser vs nanolaser

Voor het laseren van tatoeages, wordt er ofwel gebruik gemaakt van een picolaser ofwel van een nanolaser. Het grootste verschil tussen een pico- en nanolaser, is de duur van de lichtpulsen die de laser produceert. Een nanolaser zendt lichtpulsen uit van een nanoseconde terwijl deze lichtpulsen bij een picolaser slechts een picoseconde duren. Dit houdt in dat de lichtpulsen van een picolaser maar liefst 100 keer zo kort zijn. Het grote voordeel hiervan is dat de tattoo, en de huid, veel korter wordt blootgesteld aan de laser. Dit zorgt ervoor dat een laserbehandeling met een picolaser minder pijnlijk is dan met een nanolaser, en de kans op een beschadiging bovendien veel kleiner is.

Tattoo laseren donkere huid met de Picolaser

Bij Cosmetique Totale werken wij met de picolaser. Deze picolaser is de snelste, meest innovatieve en veiligste laser van het moment. De Picolaser beschikt over vier verschillende golflengtes en is geschikt voor alle huidtypes, dus ook voor de donkere huid.Bij een picolaser wordt de huid rondom de tattoo veel minder warm. Dit komt door de zeer korte, doch intense, verhitting van de tattoo inkt. Dit maakt de Picolaser veel veiliger voor de donkere huid dan een nanolaser. RTLnieuws schrijft het volgende over het gebruik van de Picolaser:“Een laserbehandeling om je tattoo te verwijderen is veilig, zeker wanneer er gebruik gemaakt wordt van de Picolaser. Het is wel belangrijk dat hiervoor hoogwaardige laserapparatuur wordt gebruikt, ga daarom altijd naar een geregistreerde huidtherapeut.” Het volledige artikel is te lezen op de website van RTLnieuws.

Verkleuring na het laseren

Ondanks dat een picolaser de veiligste keuze is voor het verwijderen van een tattoo op een donkere huid, kan het zijn dat er een donkere verkleuring van de behandelde huid optreedt. Dit wordt ook wel hyperpigmentatie van de huid genoemd. Vaak hebben cliënten die gevoelig zijn voor dit type reactie in het verleden ook een dergelijke reactie gehad na een wondje of na de genezing van bijvoorbeeld puistjes. In de meeste gevallen zal dit soort pigmentatie vanzelf verdwijnen binnen 3 tot 9 maanden.Is jouw huid gevoelig voor verkleuringen? Dan kan er in overleg met onze huidtherapeute voor gekozen worden om meer tijd te laten zitten tussen de laserbehandelingen. Zo heeft jouw huid langer de tijd om te herstellen na een behandeling.Verkleuringen van de huid kunnen echter bij elk huidtype voorkomen, niet alleen bij een donkere huid. Bovendien is de kans hierop vele malen kleiner bij een behandeling met een picolaser dan bijvoorbeeld met een Q-switched Nd:Yag laser. Door ons nazorgadvies goed op te volgen, minimaliseer je de kans op ongewenste pigmentatie of littekenvorming.Kortom, ook met een donkere huid kan je jouw tattoo met een gerust hart laten behandelen bij de Tattoo Laser Clinic. Onze picolaser is de snelste en veiligste optie voor het verwijderen van jouw tattoo! Door de korte pulsduur van deze laser zijn de behandelingen met onze laser een stuk minder pijnlijk dan met een verouderde nanolaser. Bovendien heb je significant minder kans op beschadigingen van de huid. Uiteraard is elke huid, en elke tattoo, anders. Daarom gaan we graag een vrijblijvend adviesgesprek met je aan, voordat we op behandelen overgaan. Een adviesgesprek is te boeken via onze website, of telefonisch via 085-9022080. Graag tot ziens in onze kliniek!

Gratis & Vrijblijvend consult

Als nieuwe klant willen we je graag uitnodigen voor een kosteloos en vrijblijvend consult ter waarde van € 45,-. Tijdens deze afspraak zal onze huidtherapeut je huid analyseren en een behandeladvies opstellen. Op deze manier krijg je helderheid over welke behandeling het beste bij jouw huid past, evenals het aantal benodigde behandelingen en de bijbehorende prijzen.
Boek jouw gratis consult
Cosmetique Totale
Disclaimer
© 2023 Cosmetique-totale.com